Najbardziej popularne jest podawanie ugotowanych i pogniecionych ziemniaków do mięska, czego ja zbyt często nie preferuję.
Moja propozycja:
Ziemniaki duszone w sosie serowym
Potrzebujesz:
* 1kg ziemniaków
* 2 marchewki
* 50g szynki
* 50g pieczarek
* 35g sera żółtego w kostkę lub tarty
* 1/2 szklanki wody
* 150ml śmietany
* posiekana natka pietruszki
* bazylia
* 2 łyżki masła
Należy obrać,
umyć i pokroić ziemniaki w cienkie plastry. Wrzucić je na kwadrans do
osolonego wrzątku, aby zmiękły. Obrać i zetrzeć na tarce marchewki.
Szynkę i pieczarki pokroić w kostkę, podobnie ser lub zetrzeć go na
tarce o grubych oczkach. Rozpuścić w rondlu masło i udusić na nim
pieczarki, a następnie dodać szynkę i ser oraz podlać niewielką ilością
wody. Mieszać dusząc na małym ogniu do powstania jednolitej gęstej masy
(do 15m.). Następnie dodać startą marchewkę i ziemniaki. Dusić wszystko
na małym ogniu jeszcze kilka minut (ziemniaki szybko zmiękną po
podgotowaniu). Dolać śmietanę i wymieszać, nie dopuszczając do wrzenia.
Doprawić delikatnie solą (pamiętając, że szynka już jest słona). Posypać
zieleniną. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz