Na moim blogu dzielę się tym, co mnie interesuje. Chcę łączyć różnę tematykę, a zwłaszcza kulinaria, fotografię i podróże... Zamieszczane zdjęcia i teksty są mojego autorstwa.
2.02.2013
Jabłecznik z bakaliami
Przepis mam od siostry, którą serdecznie pozdrawiam!
Potrzebne są:
* 6 dużych jabłek
* 1 szklanka cukru
* 3 jaja
* 2 szklanki mąki
* 1 łyżeczka proszku
* 1 łyżeczka sody
* 1 szklanka pokrojonych bakalii
Jabłka pokroiłam w kostkę, zasypałam cukrem, dodałam bakalie i odstawiłam na godzinę do lodówki. Wbiłam jajka, wsypałam mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Wszystkie składniki wymieszałam drewnianą łyżką i przełożyłam do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piekłam w 180st przez 40m.
Wedle sugestii Lilusi50:"Można dodać po szczypcie: cynamonu, gałki muszkatołowej, soli i goździków (mielonych). Ta mieszanka przypraw rewelacyjnie podnosi walory każdego ciasta z bakaliami. Ja jeszcze moczę bakalie w kieliszku rumu i dwóch kieliszkach brandy".
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz