Na moim blogu dzielę się tym, co mnie interesuje. Chcę łączyć różnę tematykę, a zwłaszcza kulinaria, fotografię i podróże... Zamieszczane zdjęcia i teksty są mojego autorstwa.
1.02.2013
Penne zapiekane z creme fraiche
Potrzebujesz:
* makaron penne (rurki) - ja użyłam z mąki pełnego przeniału (ciemny makaron)
* 25dag pieczarek
* dwie łyżki masła (plus masełko do wysmarowania naczynia żaroodpornego) i łyżka mąki
* 250ml mleka (można użyć także 100ml śmietany 17%)
* tarty ser żółty
* plasterki szynki
* creme fraiche (francuska, lekko ukwaszona śmietana 35%) lub zamiennie polska śmietana 35%
* przyprawy: oregano oraz szczypta przyprawy uniwersalnej
Makaron gotowałam w osolonym wrzątku. W rondelku zrobiłam zasmażkę z łyżki masła i mąki, a następnie dolałam mleko i śmietanę i dokładnie wymieszałam tak, by nie było grudek.
Pieczarki pokroiłam w plasterki (można też w ćwiartki) i udusiłam na masełku, a potem dodałam do sosu "śmietanowego", który doprawiam z użyciem wymienionych wyżej przypraw.
Makaron, po uprzednim odsączeniu, przełożyłam do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Następnie należy do niego dolać sos i wymieszać.
Plasterki szynki wypełniłam creme fraiche i zwijałam w ruloniki, które należy ułożyć na wierzchu zapiekanki i dopiero wtedy posypać startym serem. Zapiekam w temp. 180st. przez 20m.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz