Przepis pochodzi z książki "Dla łasuchów" wydawnictwa Naumann i Gobel. To wyrafinowana propozycja deseru, w sam raz na dzisiejszy, lub weekendowy wieczór (tym bardziej, że w niedzielę przypada Dzień Mężczyzn)
Potrzebujemy (na 4 porcje):
1 jajko
1 żółtko
60g cukru
1/2 łyżeczki chili w proszku (pominęłam bez szkody dla efektu koncowego)
3 łyżki rumu lub esencji rumowej
150g ciemnej kuwertury
250ml śmietany
Jajka ucieramy z żółtkiem i cukrem, a następnie ubijamy na puszystą masę w gorącej kąpieli wodnej. Dodajemy chili i rum. Masę jajeczną wstawiamy do zimnej kąpieli wodnej i mieszając, wystudzamy.
Kuwerturę grubo siekamy i stapiamy w kąpieli wodnej (w miseczce położonej na garnku z gorącą wodą). Czekoladę mieszamy z masą jajeczną, po czym ostudzamy. Śmietanę ubijamy i mieszamy z kremem czekoladowym.
Tak uzyskany krem wykładamy do formy i zamrażamy kilka godzin (idealnie ok. 7 godzin).
Formę na krótko zanurzamy w gorącej wodzie. Parfait kroimy w plastry i wykładamy na 4 talerzyki. Można podawac również z sosem waniliowym lub budyniem waniliowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz