Tym razem chciałabym zaproponować wykorzystanie miąższu z dyni w taki oto sposób.
Potrzebujemy:
* 1 dynia
* 125 g kiełbasy
* pomidory z puszki
* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* łyżka masła
* sól, pieprz,
* zioła: tymianek, bazylia
Sos beszamel:
* 2 łyżki mąki
* 40 g masła
* 200 ml mleka
* gałka muszkatołowa
* sól i pieprz
* 12 płatów lasagne
* 125 g mozarelli light
* żółty ser tarty do posypania
Po wydrążeniu dyni i oczyszczeniu z pestek,
miąższ pokroiłam w kostkę. Tak samo pokroiłam kiełbasę, po uprzednim
obraniu ze skórki.
Na patelni rozgrzałam masło w rondelku i
poddusiłam przez kilka minut pokrojoną kiełbasę oraz miąższ dyni. Należy
odłożyć 3-4 łyżki tego farszu.
Następnie dołożyłam do zawartości
rondelka pogniecione pomidory wraz z sosem, a także dwie łyżeczki
koncentratu pomidorowego. Przyprawiłam ziołami i odrobiną soli oraz
pieprzu.
Mieszałam do zagotowania, a potem dusiłam przez kilka minut pod przykryciem.
Wykonanie sosu beszamel:
W
garnku zrobiłam zasmażkę z maśła i mąki, nastepnie dolałam mleko i
dokładnie wymieszałam , by nie było grudek. Gotowałam kilka minut i
doprawiłam na koniec gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne
wysmarowałam dwiema łyżkami sosu beszamel. Następnie układałam po trzy
płaty lasagne i na nich 1/3 podsmazonej dyni w sosie pomidorowym. Na
nich zaś sos beszamel.
Tak samo kolejne warstwy: trzy płaty
lasagne - sos dyniowo-pomidotowy - beszamel do wyczerpania składników.
Na ostatniej warstwie płatów lasagne rozłożyłam pokrojoną w plasterki
mozarellę. Na koniec posypałam tartym serem oraz rozłożyłam podduszone i
odłożone wcześniej składniki: dynię oraz kiełbasę.
Piekłam przez 40 minut w 200 st. C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz