* 8 - 10 dużych ziemniaków
* jajko
* masło do posmarowania naczynia żaroodpornego
* przyprawy: tymianek, bazylia, vegeta, przyprawa do ziemniaków
* tarty ser żółty
Ziemniaki kroję w dość cienkie plastry i podgotowuję w osolonym wrzątku ok. 15 minut. W tym czasie przygotowuję śnietanową zalewę: zagęszczam jajkiem i odrobiną sera oraz doprawiam bazylią, tymiankiem i szczyptą vegety.
Ziemniaki po odcedzeniu doprawiam przyprawą do ziemniaków i delikatnie mieszam. Następnie przekładam je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Zalewam je śmietaną, jeszcze raz mieszam, by równomiernie się rozłożyły przyprawy w zalewie. Można na chwilę przykryć papierem do pieczenia i docisnąć, by usunąć pęcherze powietrza. Gdy zdejmiemy papier, na koniec posypujemy tartym serem. Piekę w temp. 165st przez 40m.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz