Na moim blogu dzielę się tym, co mnie interesuje. Chcę łączyć różnę tematykę, a zwłaszcza kulinaria, fotografię i podróże... Zamieszczane zdjęcia i teksty są mojego autorstwa.
12.02.2013
Kotlety z pieczarkami i serem zapiekane w piekarniku
Przepis wg Glumandy. Potrzebujesz:
* filety z piersi kurczaka/indyka
* drobno pokrojone pieczarki
* kilka łyżek śmietany
* jajko
* pieprz i sól/ odrobina przyprawy uniwersalnej lub przyprawa do mięs
* bułka tarta
* ser żółty w plasterkach
* masło do uduszenia pieczarek
* odrobina oliwy do posmarowania folii aluminiowej lub oliwy w spraju do spryskania kotletów
Pokrojone pieczarki duszę na masełku, następnie dolewam kilka łyżek śmietany. Mięso (zwykle używam drobiowego) rozbijam na kotlety, panieruję w jajku z vegetą i bułce tartej. Oczywiście smakosze bardziej wyrazistych smaków mogą najpierw posypać przyprawą do mięs.
Opanierowane kotlety rozkładam na blasze wyłożonej folią aluminiową (lekko posmarowaną oliwą) lub na papierze do pieczenia (wtedy wystarczy tylko delikatnie spryskać kotlety oliwą w spraju) i nakładam "sos" pieczarkowo-śmietanowy. Można też zapiekać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Zapiekam w 200st ok. 20minut.
Następnie na każdy kotlet nakładam plasterek sera i wkładam jeszcze na chwilę do piekarnika aż ser zacznie się rozpuszczać
Gwarantuję, że smakują tak, jakby były usmażone. Polecam!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz