Na 2 osoby potrzebujemy:
250-300g ryby (ja użyłam dorsza)
odrobina soku z cytryny
przyprawa do ryb
250g pieczarek
łyżka masła do duszenia pieczarek + łyżka do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Sos beszamelowy:
2łyżki masła
2łyżki mąki
350-400ml mleka
przyprawy: gałka muszkatołowa, sól i pieprz
tarty ser żółty
Pieczarki
pokroiłam w półplasterki i udusiłam na masełku. Filety z ryby po umyciu
i osuszeniu, pokroiłam na niewielkie kawałki. Następnie skropiłam
sokiem z cytryny i odstawiłam na 10minut w chłodne miejsce. Potem
przyprawiłam je przyprawą do ryb (jeśli nie mamy, może być vegeta) i
ułożyłam w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu. Na wierzch
położyłam pieczarki.
Sos beszamelowy (robię w czasie, gdy pieczarki duszą się na maśle):
Masło
stopiłam i cały czas mieszając dosypałam mąkę, a potem dolałam zimne
mleko. Gotowałam na małym ogniu przez ok. 5m. Doprawiłam solą, pieprzem i
gałką muszkatołową. Rybę i pieczarki polałam sosem, a całość posypałam
jeszcze tartym serem. Piekłam w 180st przez pół godziny.
Podałam z kaszą jęczmienną perłową i posypałam całość natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz