SKŁADNIKI:
20 dag mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka smalcu (ja zamiast smalcu używam masła)
1/4 l wody
Lub:
20 dag mąki pszennej
1 łyżka smalcu
1 łyżeczka soli
1/4 l wody
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę połączyć z solą i smalcem. Dokładnie wyrobić ciasto, stopniowo dolewając wodę (do uzyskania konsystencji ciasta makaronowego). Cienko wywałkować i smażyć na patelni o grubym dnie bez używania tłuszczu, do momentu zbrązowienia placków (ok 30 sekund).
Tortille z kurczakiem i szpinakiem
Nie podaję dokładnych proporcji, bo zawsze przygotowuję farsz “na oko”, a też wiele zależy od tego ile placków przewidujemy do schrupania.
Składniki:
kilka placków do tortilli wykonane wg powyższego przepisu lub gotowe (mogą być smakowe np. czosnkowe)
½ lub 1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę
szpinak
pomidory z puszki
łyżka masła
Mięso, po umyciu i odcięciu tłustszych części, kroję na małe kawałki. Czasem obgotowuję w bulionie, a często też zapiekam w piekarniku – 20 minut w 180 st.C. Najlepiej rozłożyć na papierze do pieczenia – mięso nie przyklei się, a my nie potrzebujemy ani kropli oliwy.
Szpinak, po oderwaniu twardych łodyżek i umyciu, poddusiłam na masełku.
Pomidory z puszki rozgniotłam w miseczce, a następnie podgrzewałam wraz z sosem w rondelku. Zawsze doprawiam ziołami prowansalskimi. Jeśli to konieczne, można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.
Następnie placki podgrzewam chwilę w kuchence mikrofalowej, nakładam nie za dużo farszu i zawijam. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz