Powered By Blogger

22.08.2011

Zupa pomidorowa z ziołami prowansalskimi



Znudził mi się mój podstawowy przepis na zupę pomidorową, a oto efekt moich dzisiejszych improwizacji:

Składniki:


* 2 litry bulionu warzywnego                                      
* czerwona fasola
* kilka cienkich parówek typu frankfurterki

* 2 szklanki soku pomidorowego

* 1/2 szklanki śmietany 18%

* 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

* łyżka mąki

zioła prowansalskie

* vegeta dla podkreślenia wyrazistości smaku

* natka pietruszki


Do 2 litrów wody dodałam kostkę warzywną i odsączoną fasolę. Frankfurterki pokroiłam w cienkie plasterki i dodałam do wywaru. Następnie dolałam sok pomidorowy. Gotujący się wywar zaprawiłam śmietaną zmieszaną z jogurtem po uprzednim dodaniu do nich łyżki mąki i dokładnym wymieszaniu. Zupę doprawiamy ziołami prowansalskimi i można też dodać vegetę do smaku. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. 

2 komentarze: