Znudził mi się mój podstawowy przepis na zupę pomidorową, a oto efekt moich dzisiejszych improwizacji:
Składniki:
* 2 litry bulionu warzywnego
* czerwona fasola
* 2 szklanki soku pomidorowego
* 1/2 szklanki śmietany 18%
* 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
* łyżka mąki
* zioła prowansalskie
* vegeta dla podkreślenia wyrazistości smaku
* natka pietruszki
Do 2 litrów wody dodałam kostkę warzywną i odsączoną fasolę. Frankfurterki pokroiłam w cienkie plasterki i dodałam do wywaru. Następnie dolałam sok pomidorowy. Gotujący się wywar zaprawiłam śmietaną zmieszaną z jogurtem po uprzednim dodaniu do nich łyżki mąki i dokładnym wymieszaniu. Zupę doprawiamy ziołami prowansalskimi i można też dodać vegetę do smaku. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
I jak smakowała ? :)
OdpowiedzUsuńWybornie :)
OdpowiedzUsuń