Na 4-5 porcji potrzebujemy:
500-600g łososia (część ogonowa)
25g masła
sok z cytryny do skropienia ryby
łyżka ziół (szczypiorek, pietruszka, majeranek)
sól
Ziołowe masło:
40g miękkiego masła
parę kropli soku z cytryny
łyżka świeżych ziół
Folię aluminiową smarujemy grubo masłem, po czym kładziemy na nią rybę
(na błyszczącą część). Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy ziołami i
odrobiną soli.
Zawijamy folię i pieczemy przez pół godziny w
temp. 180st. Jeśli pieczemy większy kawałek ryby, dobrze jest sprawdzić
widelcem czy jest dobrze upieczona w środku. Szybkie w przygotowaniu, a pyszne i zdrowe danie. Łososia podałam z brązowym ryżem i pomidorkami koktajlowymi.
smacznie wygląda chętnie bym zjadła coś takiego:)
OdpowiedzUsuń