Niedawno wymyśliłam taką wariację na danie z gotowanego mięsa
Składniki na 2-3 porcje:
25-30 dag piersi z indyka lub kurczaka
500ml bulionu mięsnego (może byćz kostki)
łyżka masła
szklanka śmietany 18%
25 dag twarogu wiejskiego light (np. Piątnica)
1 średni pomidor
garść ziaren słonecznika
sól, pieprz, majeranek
szczypiorek
Mięso, po umyciu i osuszeniu, pokroiłam w kostkę. Gotowałam 15 minut w bulionie mięsnym.
W
tym czasie rozgrzałam na patelni łyżkę masła, po czym powoli dolałam
śmietanę, cały czas mieszając. Podgrzewałam na wolnym ogniu. Gdy była
już wystarczająco ciepła, ale jeszcze przed zagotowaniem, zdjęłam z
ognia. Dodałam twaróg i doprawiłam przyprawami.
Pomidor po sparzeniu
obrałam ze skórki i pokroiłam w drobną kostkę. Dodałam do masy
śmietanowo-twarogowej wraz ze słonecznikiem. Dokładnie wymieszałam,
dodałam ugotowane mięso i posypałam szczypiorkiem.
Podałam z kaszą jęczmienną polaną tą drobiową potrawką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz