Proces wykonania tego tradycyjnego ciasta świątecznego popularnego w Irlandii jest dość mozolny, jak też długotrwały, bo najlepiej zacząć przygotowania nawet... dwa miesiące przed świętami. Warto spróbować swoich sił i wykazać się systematycznością, bo efekt jest naprawdę smakowity.
Potrzebujemy:
* 2 szklanki suszonych porzeczek
* 225 g rodzynek
* 225 g ciemnych rodzynek tzw. sultanas (ususzone winogrona bezpestkowe)
* 1/4 szklanki kandyzowanych wiśni
* 1/4 szklanki kandyzowanej skórki owoców
* 2/3 szklanki migdałów, posiekane
* 1 cytryna (sok i starta skórka)
* pół łyżeczki cynamonu
* 3-4 łyżeczki irlandzkiej whiskey lub brandy
* 2 laski masła o temperaturze pokojowej
* 1 szklanka brązowego cukru
* 5 jaj
* 2 szklanki mąki
* Marcepan (z masą migdałową)
* tzw. oblodzenia White Royal icing (gotowe)
* opcjonalnie do dekoracji Gałązki Holly
Dzień
przed pieczeniem mieszamy owoce, skórki kandyzowane, startą skórkę z
cytryny i wyciśnięty sok z cytryny z przyprawami, posiekanymi migdałami i
whiskey.
Następnego dnia przystępujemy do działania:
Rozgrzewamy piekarnik do 140-150 st. C.
Smarujemy masłem okrągłą tortownicę i wykładamy ja pergaminem.
W dużej misce mieszamy masło z cukrem do uzyskania gładkiej masy.
Dodajemy stopniowo jajka i mąkę, na przemian.
Mieszamy z pozostałą mąką i namoczonymi owocami.
Przelewamy
masę do tortownicy i pieczemy około 2 godziny. W trakcie pieczenia
możemy sprawdzić, czy ciasto jest gotowe za pomocą wykałaczki.
Wyjmujemy
ciasto z piekarnika i czekamy aż lekko ostygnie - około 30 minut.
Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach i skrapiamy dodatkowo whiskey. Dobrze
jest powtarzać to skrapianie co tydzień. Można też użyć brandy.
Zawijamy
ciasto w folię i umieszczamy w chłodnym, ciemnym miejscu, bowiem ciasto
przygotowuje się najpóżniej około 3 tygodnie przed świętami. Najlepiej nawet dwa miesiące wcześniej. Można też zawinąć w papier do
pieczenia i przechowywać w metalowej puszce.
Dekorujemy wierzch na ok. tydzień przed świętami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz