Składniki dla dwojga:
4 jajka
100g gotowanej szynki
80 g pieczarek
1/2 papryki
garść fasolki szparagowej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Część
 szynki kroimy w paski. Pieczarki również, po oczyszczeniu i obraniu. Z 
umytej papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski.
Jajka należy starannie rozmącić i dosypać przyprawy.
Rozgrzewamy patelnię z oliwą i najpierw smażymy szynkę. Po wyjęciu szynki, podsmażamy paprykę oraz pieczarki.
Na
 innej patelni smażymy dwa omlety. Gdy jajka zaczną się ścinać, dobrze 
jest podważyć omlet od dna tak, by rzadka masa spłynęła pod spód. Ja 
smażę, aż jajka się całkowicie zetną, a spód mocno zarumieni.
Na 
omletach rozkładamy warzywa, po czym składamy je na pół i wierzch 
posypujemy szynką. Podałam z pomidorem pokrojonym w plastry, rozłożonym 
na sałacie i posypanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz