Składniki dla dwojga:
4 jajka
100g gotowanej szynki
80 g pieczarek
1/2 papryki
garść fasolki szparagowej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Część
szynki kroimy w paski. Pieczarki również, po oczyszczeniu i obraniu. Z
umytej papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski.
Jajka należy starannie rozmącić i dosypać przyprawy.
Rozgrzewamy patelnię z oliwą i najpierw smażymy szynkę. Po wyjęciu szynki, podsmażamy paprykę oraz pieczarki.
Na
innej patelni smażymy dwa omlety. Gdy jajka zaczną się ścinać, dobrze
jest podważyć omlet od dna tak, by rzadka masa spłynęła pod spód. Ja
smażę, aż jajka się całkowicie zetną, a spód mocno zarumieni.
Na
omletach rozkładamy warzywa, po czym składamy je na pół i wierzch
posypujemy szynką. Podałam z pomidorem pokrojonym w plastry, rozłożonym
na sałacie i posypanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz