Powered By Blogger

22.11.2012

Omlet z szynką, pieczarkami i fasolką

Składniki dla dwojga:


4 jajka
100g gotowanej szynki
80 g pieczarek
1/2 papryki
garść fasolki szparagowej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Część szynki kroimy w paski. Pieczarki również, po oczyszczeniu i obraniu. Z umytej papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski.

Jajka należy starannie rozmącić i dosypać przyprawy.

Rozgrzewamy patelnię z oliwą i najpierw smażymy szynkę. Po wyjęciu szynki, podsmażamy paprykę oraz pieczarki.

Na innej patelni smażymy dwa omlety. Gdy jajka zaczną się ścinać, dobrze jest podważyć omlet od dna tak, by rzadka masa spłynęła pod spód. Ja smażę, aż jajka się całkowicie zetną, a spód mocno zarumieni.

Na omletach rozkładamy warzywa, po czym składamy je na pół i wierzch posypujemy szynką. Podałam z pomidorem pokrojonym w plastry, rozłożonym na sałacie i posypanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz