Potrzebujemy:
* kuskus ok. 250g
* 1 lub dwa filety z dowolnej ryby (może być morska)
* mała puszka koncentratu pomidorowego lub pomidory z puszki
* zioła prowansalskie z przewagą bazylii
* wersja oryginalna - mieszanka orientalnych przypraw lub przyprawy jak we wcześniejszej propozycji - kuskus po berberyjsku
W przepisie podstawowym na początek należy udusić pokrojoną drobno cebulę na oliwie (bez zrumienienia). Ja z niej zrezygnowałam.
Pomidory bez skórki dobrze jest najpierw pognieść i wraz z zalewą wylać do rondelka. Rybę zaś drobno pokroić i oczywiście usunąć ości.
Czasem, gdy danie
przygotowuję “ekspresowo”, bywa, że stosuję po prostu rybę z puszki w sosie
pomidorowym. Wtedy rezygnuje z pomidorów, a dodaję 100 ml śmietany.
Tak uzyskany sos doprawiamy dowolnymi przyprawami, o których wspomniałam i
dusimy do momentu, aż nieco zgęstnieje.
Kuskus zalewamy wrzątkiem lub bulionem z kostki i przykrywamy na parę minut
przykrywką. Podaję wymieszany lub polany otrzymanym sosem.
Kuskus zalewamy wrzątkiem lub bulionem z kostki i przykrywamy na parę minut przykrywką. Podaję wymieszany lub polany otrzymanym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz