makaron penne (rurki) - na dwie osoby ok. 20 dag
125-150 g pieczarek
4-5 cienkich parówek typu frankfurterki
250 ml śmietany 18%
jajko
ser tarty żółty
przyprawa do potraw
zioła prowansalskie
dwie łyżki masła
Makaron ugotowałam w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwek. Pieczarki po oczyszczeniu i obraniu, pokroiłam dość drobno, a frankfurterki pokroiłam w półplasterki. Pieczarki poddudiłam na łyżce masła.
Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem, a na dno wyłożyłam połowę makaronu. Następnie rozłożyłam frankfurterki i pieczarki. Dołożyłam resztę makaronu, znów dodałam frankfurterki i pieczarki.
Śmietanę zagęściłam jajkiem i garścią sera i po dokładnym wymieszaniu, doprawiłam przyprawami. Tak przygotowanym sosem polałam składniki w naczyniu. Posypałam serem i piekłam w temp. 180 st przez 25 m.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz