Na moim blogu dzielę się tym, co mnie interesuje. Chcę łączyć różnę tematykę, a zwłaszcza kulinaria, fotografię i podróże... Zamieszczane zdjęcia i teksty są mojego autorstwa.
14.10.2012
Ziołowa pierś z kurczaka
Ostatnio upiekłam pierś z kurczaka, którą pokroiliśmy na plasterki i mieliśmy pyszną wędlinkę na kanapki. Polecam.
Potrzebujesz:
kg piersi z kurczaka
zioła: tymianek, rozmaryn, pieprz
Pierś natarłam ziołami, a następnie włożyłam do wysmarowanego delikatnie oliwą naczynia do zapiekania. Piekłam w temperaturze 180st przez 60m.
Po dwudziestu minutach nakłułam pierś widelcem i polałam mięso bulionem (pół kostki rozpuszczonej w 50ml wody), by nie była zbyt sucha. Następnie co kwadrans polewałam pieczeń wytwarzanym przez nią sokiem.
Pierś była delikatna, a zarazem soczysta. Można pokroić na grube plastry i podać na obiad, a można cieszyć się nią jako wędliną na kanapki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz