Często eksperymentuję przygotowując dania z uwielbianym przeze mnie makaronem. Wypróbowuję różne rodzaje zarówno pod względem kształtu jak i rodzaju mąki - ten ciemny z mąki z pełnego przemiału jest bardzo zdrowy. Jest bowiem dobrym źródłem minerałów, w tym żelaza, fosforu, magnezu, miedzi i
wapnia, a przede wszystkim manganu i selenu. Za cyberbabą: "Porcja makaronu pokrywa
połowę zapotrzebowania na selen, a na mangan nawet 97% (makaron
pełnoziarnisty). Makaron pełnoziarnisty jest również bardzo dobrym
źródłem witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy PP i tiaminy (witaminy
B1), zapewniającej dobry nastrój. Makaron ma również sporo białka,
wprawdzie nie w pełni wartościowego, ale po dodaniu niewielkiej ilości
białkowego dodatku (np. sera) zapewnimy sobie pełnowartościową porcję
białka".
Potrzebujemy:
* makaron farfalle (kokardki) z mąki z pełnego przemiału - 250g
* 125 g serka ricotta
szynka - kilka plasterków
* 150 g pomidorków koktajlowych
* łyżka masła
* oliwa z oliwek i sól do gotowania makaronu
* przyprawy: zioła prowansalskie, oregano, świeżo zmielony czarny pieprz, sól morska
Makaron
ugotowałam al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Po
ugotowaniu, odcedziłam, ale nie przelewałam wodą i trzymałam w cieple.
W
tym czasie, na niewielkim ogniu, roztopiłam łyżkę masła w rondlu.
Nastepnie rozpuściłam serek ricotta i dodałam makaron, dokładnie
mieszając.
Szynkę pokroiłam w słupki, a rukolę opłukałam i dodałam do masy
makaronowo-serowej. Dokładnie mieszałam. Pod koniec duszenia dodałam
jeszcze umyte i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
Na koniec zdjęłam z ognia i doprawiłam przyprawami. Potrawa nie dość, że
jest pyszna, to również pięknie się prezentuje. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz