Potrzebujemy:
* makaron farfalle (kokardki) z mąki z pełnego przemiału - 250g
* 125 g serka ricotta
szynka - kilka plasterków
* 150 g pomidorków koktajlowych
* łyżka masła
* oliwa z oliwek i sól do gotowania makaronu
* przyprawy: zioła prowansalskie, oregano, świeżo zmielony czarny pieprz, sól morska
Makaron ugotowałam al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Po ugotowaniu, odcedziłam, ale nie przelewałam wodą i trzymałam w cieple.
W tym czasie, na niewielkim ogniu, roztopiłam łyżkę masła w rondlu. Nastepnie rozpuściłam serek ricotta i dodałam makaron, dokładnie mieszając.
Szynkę pokroiłam w słupki, a rukolę opłukałam i dodałam do masy makaronowo-serowej. Dokładnie mieszałam. Pod koniec duszenia dodałam jeszcze umyte i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
Na koniec zdjęłam z ognia i doprawiłam przyprawami. Potrawa nie dość, że jest pyszna, to również pięknie się prezentuje. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz