Na moim blogu dzielę się tym, co mnie interesuje. Chcę łączyć różnę tematykę, a zwłaszcza kulinaria, fotografię i podróże... Zamieszczane zdjęcia i teksty są mojego autorstwa.
11.10.2012
Konfitura melonowa
Potrzebujesz:
1kg melona
1/2kg cukru
1/2 lub 1/4l wody
sok z cytryny
Melony umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w pastki lub kostkę. Zalewamy małą ilością gorącej wody i lekko obgotowujemy. Następnie odcedzamy i po ostygnięciu skrapiamy w salaterce sokiem z cytryny. Pozostawiamy na 2-3godz.
Z wody i cukru gotujemy syrop, często mieszając. Włożyć melona i gotować ok. 5 minut na wolnym ogniu. Na tym kończy się nasza praca na dziś.
Następnego dnia gotujemy konfitury ponownie, aż melon stanie się szklisty. Gorące konfitury wkładamy do wygotowanych i osuszonych słoików, które szczelnie zakręcamy równiez wygotowanymi i osuszonymi zakrętkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz