Potrzebujesz:
* 250g pieczarek
* 3 jajka
* 100 ml śmietany 18%
* łyżka masła
* dwie łyźki mąki
* bulion warzywny (250 lub 500 ml)
* przyprawy: bazylia i oregano
* natka pietruszki
Ryż ugotowałam w osolonym wrzątku, a po odsączeniu trzymałam w cieple. W tym czasie również gotowały się jajka na twardo. Pokrojone w cienkie plasterki pieczarki udusiłam na łyżce masła.
Przygotowałam bulion z kostki (ilość dowolna - ja często przygotowuję ok. 500ml, bo gdy sos pozostanie, mogę go wykorzystać do innego dania).
Dolałam
bulion do pieczarek, a następnie zagęściłam go śmietaną z dobrze
wymieszaną mąką. Gotowałam na małym ogniu do zgęstnienia. Przyprawiłam do smaku, a na koniec
dodałam pokrojone na cząstki jajka i posypałam zieleniną. Odsączony ryż polałam sosem i podałam to danie z surówką warzywną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz