Ostatnio postanowiłam wypróbować łososia na grillu - zainspirowało mnie kilka propozycji i powstał przepis, do którego wykonania potrzebujesz:
* cztery filety z łososia
* świeży lub suszony tymianek (łyżeczka lub dwie)
* świezo mielony kolorowy pieprz
* łyżeczka lub dwie soli morskiej gruboziarnistej
* odrobina oliwy z oliwek
* pomidorki koktajlowe i szczypiorek do dekoracji
Filety opłukałam i osuszyłam.
Sporządziłam
marynatę: tymianek, świeżo zmielony kolorowy pieprz oraz sól morską
wymieszałam z 2 łyżkami oliwy (swoją porcję tylko delikatnie
przesmarowałam pędzelkiem). Posmarowałam marynatą rybę i odstawiłam do
lodówki na pół godziny.
Po tym czasie zawinęłam rybę w folię aluminiową.
Następnie należy piec
na grillu przez ok. kwadrans (to już "działka mojego męża ). Dobrze jest często odwracać z boku na bok.
Gdy
ryba jest już gotowa, należy delikatnie zdjąć folię. Można ozdobić
każdą porcję pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Można jeszcze
delikatnie oprószyć solą morską. Polecam, smakuje wybornie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz