* 1 kg ziemniaków
* 50 dkg pieczarek
* 2 cebule
* olej do smażenia
* sól,pieprz
* 150 ml śmietany kremówki
* 1 łyżka mąki pszennej
* 1 sos pieczarkowy winiary
* ser żółty tarty
W żaroodpornym naczyniu ułożyć połowę ziemniaków, pieczarki z cebulą, resztę ziemniaków.
Sos pieczarkowy rozpuścić w 300 ml zimnej wody,dodać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować i gotować 3 minuty ciągle mieszając, ewentualnie doprawić do smaku. Zalać zapiekankę i posypać tartym żółtym serem.
Zapiekać 35 minut w temp. 180 stopni C.
P.S. Podałam przepis w oryginale, natomiast ja zrezygnowałam z cebuli, a pieczarki udusiłam na masełku. Natomiast ziemniaki posypałam jeszcze przyprawą do ziemniaków - polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz