Brownie to ciasto czekoladowe typowe dla kuchni
amerykańskiej, popularne również na Wyspach Brytyjskich i w Irlandii. Nazwa
pochodzi od charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru brownie.
Ciasto to nie dość, że pyszne, to ma jeszcze jedną
niewątpliwą zaletę - trudno go popsuć, bo z natury jest...nieudane. Podobno
jego przypadkowa pomysłodawczyni, Mildred "Brownie" Schrumpf, podczas
przygotowania klasycznego ciasta z czekolady zapomniała dodać proszku do
pieczenia. Tak powstało amerykańskie brownie - może niezbyt estetycznie
wygląda, ale za to jak smakuje...
Ciasto przygotowywuje się z gorzkiej czekolady, jajek,
cukru, masła i niewielkiej ilości mąki. Częstym dodatkiem do brownie są orzechy.
Pierwsze opublikowane przepisy na brownie pochodzą z 1904.
Przepis mam z opakowania czekolady do wypieków
"Wonderbar"
Potrzebujemy:
140 g gorzkiej czekolady np. Wonderbar
225 g masła
5 jajek
450 g cukru, oryginalnie caster sugar (cukier o drobnych
kryształkach, stosowany tu również jako cukier puder)
110 g mąki
55 g kakao w proszku np. Puchatek
Piekarnik nagrzałam do 190st. Kwadratową blaszkę wyłożyłam
papierem do pieczenia. Następnie na małym ogniu rozpuściłam razem masło i
cukier. Jednocześnie można rozpuścić połamaną na kawałki czekoladę w kąpieli
wodnej (w metalowej misce nad garnkiem z gorącą, ale nie gotującą się wodą).
Po zdjęciu z ognia dodałam resztę składników: mąkę, jajka i
kakao. Wygodnie jest zmiksować robotem kuchennym. Na koniec dodałam również
rozpuszczoną czekoladę.
Po przełożeniu masy do blaszki piekłam ciasto w przez 30-40
minut. Ciasto powinno mieć upieczoną górę, ale wciąż miękki środek. Ciasto
zostawiamy w blaszce do wystygnięcia.
Najwygodniej je pokroić na kwadraty, gdy
wystygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz