Potrzebujesz:
* 200-250 g makaronu tagliatelle (grube wstażki)
* pomidory bez skórki w puszce
* 2 duże pomidory
* zioła prowansalskie/ bazylia i oregano
* sól i łyżka oliwy do gotowani makaronu
Makaron
ugotowałam w osolonym wrzątku z dodatkiem soli i oliwy. Pomidory
rozgniotłam i zagrzałam razem z sosem. Świeże pomidory po obraniu (ja
obieram bez sparzenia, ale oczywiście dla ułatwienia można najpierw je
sparzyć), należy pokroić w kostkę. Następnie dodałam je do zagrzanego
sosu, dzięki temu uzyskałam większą ich ilość bez zwiększania ilości
sosu.
Doprawiam mieszanką ziół prowansalskich lub bazylią i
oregano. Makaron po odcedzeniu, nie przelewam wodą, tylko trzymam w
cieple np, przykrywam miskę. Następnie dodaję doprawiony sos pomidorowy i
dokładnie mieszam,
Danie szybkie w przygotowaniu, gdy mamy mało czasu lub niespodziewanych gości, a bardzo smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz