Uwielbiam eksperymentowanie ze smakami na pomidorowo. Często goszczą w mojej kuchni pomidory, sok pomidorowy, passata pomidorowa czy też nasz swojski przecier pomidorowy. Oto jak ostatnio przygotowałam zupę pomidorową.
Potrzebujemy:
* 2,5-3l wywaru drobiowego lub warzywnego
* 750ml soku pomidorowego lub passaty pomidorowej
* warzywa z mrożonki (marchewka, groszek, fasola)
* puszka pomidorów w puszce
* bazylia i tymianek (opcjonalnie odrobina vegety)
* kilka frankfurterek (opcjonalnie)
* liść laurowy i ziele angielskie
Do garnka wlewam wodę, z której przygotowuję bulion warzywny lub drobiowy z kostki. Dodaję warzywa, listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego, a także przyprawy.
Frankfurterki kroję w plasterki lub półplasterki i dorzucam do wywaru. Następnie wlewam sok pomidorowy oraz rozdrobnione widelcem pomidory. Gdy zupa zaczyna się gotować zmniejszam ogień i gotuję na małym ogniu aż zmiękną warzywa.
Doprawiam jeszcze do smaku, a przed podaniem posypuję jeszcze bazylią lub natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz