- 250g mięsa mielonego drobiowego,
- 1/4 pęczka zielonej pietruszki,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 1 jajko,
- 1/2 czerstwej dużej bułki lub odpowiednia ilość bułki tartej
- pozostałe przyprawy: pieprz czarny mielony, sól, majeranek, bazylia,
- można dodać odrobinę kolendry dla podkreślenia smaku
- dowolny makaron (najlepiej spaghetti, tagliatelle lub penne)
- 90 g przecieru pomidorowego
- 150-200ml śmietany 18%
Jeśli wykorzystujemy czerstwą bułkę, jej odpowiedniej wielkości kawałek namaczamy w wodzie. Zieloną
pietruszkę szatkujemy na drobne kawałki.
Do miski wkładamy
mięso mielone, dodajemy bułkę tartą, poszatkowaną pietruszkę,
dodajemy dobrze odsączoną z wody bułkę oraz wbijamy jajko.
Następnie dodajemy przecier
pomidorowy, kolendrę i pozostałe przyprawy do smaku. Ugniatamy wszystkie
składniki w ręce, aż powstanie klejąca się masa. Gdyby się
kleiła niedostatecznie, możemy dodać trochę mąki ziemniaczanej.
Z powstałej masy
formujemy małe kulki, kładziemy je kolejno na blaszce przykrytej papierem do pieczenia (dzięki temu nie musimy dodawać oleju). Pieczemy w piekarniku w temp. 180°C przez około 20 minut,aż klopsiki będą ładnie przyrumienione.
W czasie, gdy klopsiki piekły się w piekarniku, ugotowałam makaron. Przygotowałam też sos - śmietanę wymieszałam z przecierem pomidorowym oraz doprawiłam ziołami prowansalskimi. Podgotowałam na małym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz