Składniki na 2-3 os:
25 dag filetu z indyka/kurczaka
mieszanka ziołowa do mięs
15 dag pieczarek
łyżka masła
liść laurowy
sól
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
1,5 szkl. śmietany kremówki
Mięso
umyłam, osuszyłam, po czym pokroiłam w plastry i delikatnie rozbiłam.
Posypałam ziołami i gotowała na parze przez pół godziny. Gotuję w
metalowym garnku piętrowym, gdzie na spodzie gotuje się bulion z kostki,
a wyżej rozkładam mięso. Na najwyższe piętro pod koniec można rozłożyć
warzywa, gdyż potrzebują o wiele krótszego czasu gotowania. (Dokładne
wskazówki do takiego gotowania znajdują się w jednym z wcześniejszych
postów z zakładki "Gotowanie na parze".)
Następnie pieczarki po oczyszczeniu i pokrojeniu w
plasterki, udusiłam na masełku. Oprószyłam solą i pieprzem. Ugotowane
kotleciki przełożyłam do garnka z pieczarkami, dodałam liść laurowy,
ziele angielskie i ziarna pieprzu. Dolałam śmietanę i dusiłam całość pod
przykryciem ok. 10 minut na małym ogniu.
Na koniec można jeszcze
doprawić do smaku solą i pieprzem. Tym razem podałam z puree z
ziemniaków i sałatą z pomidorami, ale często podaję też z ryżem lub
kaszą jęczmienną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz