W tamtym roku zrobiłam taką pyszną potrawę wg Anulka 7 - prosta w przygotowaniu i wszystkim smakowała.
Potrzebujemy:
* 2 szklanki kaszy jęczmiennej
* 4 szklanki wody po moczeniu grzybów
* 1 kopiasta garść grzybów suszonych
* 1 czubata łyżka masła
* sól
Grzyby należy przelać na sitku pod bieżącą wodą,zalać 4 szklankami wrzącej
wody,odstawić na 20 min. Ja natomiast zawsze zalewam je wrzątkiem kilka godzin
wcześniej.
Kaszę płuczemy na sitku,przekładamy do garnka,zalewamy wodą z
moczenia grzybów,razem z grzybami. Następnie dodajemy masło i sól do smaku.
Gotujemy na
małym ogniu,aż doda wyparuje. Dobrze jest przemieszać, żeby się kasza nie przypaliła.
Przykryty garnek zawijamy szczelnie (np. kocem, można też schować pod kołdrę) .
Kaszę można ugotować kilka godzin wcześniej - na wigilię będzie idealna. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz