Potrzebujemy:
* 50 ml irlandzkiej whisky
* 150 ml gorącej wody
* 2 łyżeczki brązowego cukru
* plasterek cytryny
* 5 goździków
Sposób 1
Do
ogrzanej szklanki wlewamy whisky, po czym dolewamy gorącą wodę.
Słodzimy brązowym cukrem i mieszamy trunek. Cytrynę kroimy na
półplasterki. Następnie nabijamy je gożdzikami i dodajemy do
szklaneczek. Jeszcze raz mieszamy.
Sposób 2
Zagotowujemy
wodę, po czym małą ilość wlewamy do szklanki, by ogrzać jej ścianki.
Wylewamy wodę. Wsypujemy do szklanki brązowy cukier, dolewamy whisky i
mieszamy, by cukier się trochę rozpuścił.
Kroimy cytrynę w
półplasterki i nabijamy je goździkami, po czym wkładamy je do
szklaneczek. Dolewamy gorącą wodę. Dokładnie mieszamy, by cukier
zupełnie się rozpuścił. Czekamy chwilę, by smaki się połączyły i by
trunek trochę przestygł.
Podawane w kubku dłużej pozostanie
ciepłe, natomiast w szklaneczce będzie się ładnie prezentować. Idealnym
rozwiązaniem są więc szklanki do kawy po irlandzku.
Zdjęcie: Hearts communications
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz