- 1,5 litra wywaru z mięsa lub bulionu grzybowego
- 10 dag kaszy jęczmiennej
- 40 dag ziemniaków
- 2-3 dag suszonych grzybów
- marchewka w kawałkach lub starta
- vegeta lub inna przyprawa do zupy
- liść laurowy
- natka pietruszki
- można dodać kawałki kiełbasy do smaku
Grzyby umyć, namoczyć i ugotować bądź zalać na noc wrzątkiem, odlać wodę i umyć. Jeśli nie odlejemy wody, w której moczyliśmy grzyby, zupa będzie mieć gorzki posmak. Kaszę opłukać, zalać wywarem wraz z dodatkami i ugotować na malym ogniu. Pokrojone w kostkę ziemniaki można dodać pod koniec gotowania wraz z suszonymi grzybami. Dla zaoszczędzenia czasu można również dodać te składniki jednocześnie - również wszytko się uda. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić do smaku. Należy pamiętać, że krupnik lepiej solić bezpośrednio przed podaniem - w przeciwnym razie zupa może być ciemna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz