Makaronowa Impresja
- makaron farfalle z mąki z pełnego przemiału
- dwie średniej wielkości laski kiełbasy np. wiejska, toruńska lub śląska
- pół puszki czerwonej fasoli
- łyżka mąki
- dwie-trzy łyżki masła
- 250ml bulionu warzywnego
- 250-300ml mleka
- 100g serka topionego o smaku śmietankowym
- sól i oliwa do gotowania makaronu
- natka pietruszki i kolendra
Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Kiełbaski pokroiłam w ukośne plasterki. W dużym rondlu rozgrzałam masło i udusiłam na nim kiełbaski, a następnie dodałam odsączoną z zalewy fasolę. W drugim rondelku stopiłam masło i oprószyłam mąką. Delikatnie wymieszałam, a po krótkiej chwili dolałam bulion i mleko i dokładnie wymieszałam. Doprowadziłam do wrzenia na średnim ogniu. Następnie do sosu dodałam serek i podgrzewałam do momentu aż się rozpuści. Sos doprawiłam kolendrą. Po dodaniu do niego makaronu i dokładnym wymieszaniu, posypałam natką pietruszki i w razie potrzeby dodaję jeszcze odrobinę kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz