Na moim blogu dzielę się tym, co mnie interesuje. Chcę łączyć różnę tematykę, a zwłaszcza kulinaria, fotografię i podróże... Zamieszczane zdjęcia i teksty są mojego autorstwa.
24.10.2011
Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i szynką
Ryż nie jest zbyt często wykorzystywany do przyrządzania zapiekanek.
Tym chętniej przejrzałam przepisy z nim w roli głównej i w ten sosób powstała ta propozycja.
Potrzebne są takie oto składniki:
* 20 dag ryżu
* 125ml śmietany 18%
* 150-200g szynki
* 100g pieczarek
* warzywna lub grzybowa kostka rosołowa
* masło
* natka pietruszki
* tarty ser żółty
Ryż ugotowałam na sypko w bulionie z kostki i odsączyłam. Następnie dodałam do niego jajka i śmietanę, a po wymieszaniu wyrobiłam na jednolitą mase wraz z pół szklanki tartego sera. Można doprawić do smaku solą i pieprzem - dla mnie miało to już odpowiedni smak.
Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem, przełożyłam do niej masę i posypałam jeszcze tartym serem. Piekłam w temperaturze 180st przez około godzinę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz