Na moim blogu dzielę się tym, co mnie interesuje. Chcę łączyć różnę tematykę, a zwłaszcza kulinaria, fotografię i podróże... Zamieszczane zdjęcia i teksty są mojego autorstwa.
4.10.2011
Chlebowa zapiekanka w sosie pomidorowo-serowym
Pieczywo kojarzy się najczęściej ze śniadaniem lub kolacją, a można też wykorzystać chleb do przyrządzenia dania obiadowego. Jest to pomocne, zwłaszcza, gdy zostanie nam go trochę więcej w chlebaku i możemy go pozytecznie wykorzystać.
Dziś przedstawię mój pomysł na Chlebową zapiekankę w sosie pomidorowo-serowym
8 kromek chleba tostowego lekko czerstwego
125ml śmietany 18%
125ml kwaśnej śmietany
pół puszki pomodorów w zalewie
jajko
150g szynki
tarty ser
przyprawy:bazylia, tymianek,vegeta
Gdy zostało zbyt dużo chleba i miałam pootwierane pewne puszki i buteleczki w lodówce, zabrałam się za obmyślanie planu wykorzystania tych dobrodziejstw. Nie smażę, więc pozostało skorzystanie z piekarnika. Chleb ułożyłam w szerokiej blaszce. Zmieszałam śmietany, pomidory, dodałam jajko i tarty ser dla zagęszczenia. Następnie przelałam do większej miseczki i dodałam pokrojoną szynkę w kostkę. Doprawiłam do smaku przyprawami. Zalałam chleb sosem zwracając uwagę, by szynka i ser dostały się też między kromki. Piekłam przez 20m w 180st. Pychotka, polecam
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz