Na 4 osoby potrzebujesz:
40dag makaronu penne
puszka groszku
2 laski kiełbasy
300 ml śmietany 18%
zioła prowansalskie
odrobina przyprawy uniwersalnej
tarty ser żółty
2 jajka
Makaron ugotowałam al dente w osolonym wrzątku. W tym czasie obrałam kiełbasę ze skórki, pokroiłam na ćwiartki i przesmażyłam na suchej patelni.
Przygotowałam sos: do śmietany dodałam dwa jajka i dokładnie rozmieszałam, po czym doprawiłam ziołami i przyprawą. Dodatkowo zagęściłam garścią sera.
Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem. Na spodzie ułożyłam ugotowany i odcedzony makaron, następnie kiełbasę oraz odcedzony groszek. Całość polałam sosem śmietanowo-ziołowym i posypałam żółtym serem. Piekłam w temp. 180st przez 25 minut. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz