Dziś proponuję dorsza zapiekanego z wędliną - oczywiście można użyć
bardziej wykwintnej od mortadeli, ale akurat mi smakuje przyrządzony w
takiej formie, co również sprzyja, że danie jest tańsze, a jednocześnie
smaczne.
Potrzebujesz:
2 filety z dorsza
kilkanaście plastrów mortadeli - można użyć innej wędliny np. boczku wędzonego
kilka pomidorków koktajlowych
przyprawy: kminek, tymianek lub sól i pieprz
odrobina oliwy z oliwek lub oleju
Filety opłucz, osusz, oprósz kminkiem, opcjonalnie odrobiną soli i
pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż plastry mortadeli i
posypujemy je świeżym lub suszonym tymiankiem. Następnie na nie
kładziemy filety rybne, które następnie przykrywamy kolejnymi plastrami
wędliny. Skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek lub olejem. Pieczemy 20
minut w 160st.
W trakcie zapiekania dodajemy pomidorki koktajlowe. Proponuję podawać z
upieczonymi ziemniakami - pokrojonymi w ćwiartki. Czas pieczenia
ziemniaków jest dłuższy, ok. 50minut, a więc lepiej rozpocząć
przyrządzanie dania od nich. Jako dodatek proponuję sałatę z pomidorami
lub ogórkami.
Witam serdecznie,
OdpowiedzUsuńchciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na lsitę Top Blogi, gdzie dołączyło już do nas ponad 1000 blogerów!
Byłoby mi bardzo miło jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas i tym samym trafiły do ejszcze większego grona odbiorców. :)
Jeżeli masz jakieś pytania bądź wątpliwości, pisz śmiało na info@znajdzprzepisy.pl.
Z pozdrowieniami,
Magdalena
www.znajdzprzepisy.pl