Dość oryginalny przepis na ciasto jabłkowe wg B. Gąsior
Potrzebujesz:
* 1,5kg kwaśnych jabłek (mogą być też słodkie - wypróbowałam )
* 1 opakowanie kaszy jaglanej - 300g
* cukier waniliowy
* 15dag cukru
* odrobina cynamonu
* tłuszcz do wysmarowania formy (oliwa lub sos sojowy) lub papier do pieczenia
Do miski wsypujemy kaszę jaglaną, oba cukry i cynamon. Dokładnie mieszamy.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie dodajemy do kaszy i dokładnie mieszamy.
Blachę do pieczenia smarujemy oliwą lub wykładamy ją papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st przez 80-90m.
Dobrze jest w połowie pieczenia przykryć folią aluminiową, by boki się zbytnio nie przypiekły. Naprawdę pyszne ciasto - polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz