Przepis z gazety Dania za grosik, trochę przeze mnie zmieniony  (zrezygnowałam z 2 ząbków czosnku, cebuli  i oleju, a dołożyłam pieczarki do masy na kotlety, a nie do sosu).
Kotlety jęczmienne z pieczrkami - 2 porcje
10 dag pieczarek
2 łyżki masła
szklanka ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej
2 łyzki tarej bułki (oraz do panierowania)
2 jajka
sól i pieprz
odrobina vegety do jajka
odrobina oliwy w sprayu 
Pieczarki
 oczyściłam, posiekałam drobno i poddusiłam na łyżce masła. W tym czasie
 ugotowałam kaszę na sypko w osolonym wrzątku. Następnie dodałam 
pieczarki do kaszy, dosypałam tartą bułkę, wbiłam jedno jajko i 
przyprawiłam pieprzem i solą. Można dodać także odrobinę bułki 
ziemniaczanej, jeśli nie mają wystarczająco gęstej konsystencji. Jeśli 
ją dodamy, to dobrze jest jeszcze nieco doprawić.
Z masy 
formowałam owalne kotlety, posypywałam je bułką tartą, a potem 
obtaczałam w roztrzepanym jajku z odrobiną vegety. Delikatnie spryskałam odrobiną oliwy w sprayu. Piekłam w piekarniku 
na złoty kolor. Czas i temperaturę należy dostosować do swego 
piekarnika. U mnie przeważnie 200-210 st i ok. 30 minut. 
Kotlety można podać z ziemniakami i surówką.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz