W ten weekend zrobiłam pyszny deser, na który przepis znalazłam z wycinków gazetowych.
Składniki na dwie spore porcje: 
200g malin
1 tabliczka białej czekolady (100g)
200g jogurtu naturalnego
250g śmietany kremówki
Maliny  opłukałam pod bieżącą wodą i dokładnie odsączyłam. Kilka wyjątkowo  dorodnych zostawiłam do dekoracji.  Czekoladę zaś połamałam na  kawałeczki i stopiłam w kąpieli wodnej (czyli postawiłam miseczkę z  czekoladą na garnku wypełnionym gorącą wodą). 
Śmietanę ubiłam na  sztywno. Stopioną czekoladę połączyłam z jogurtem i ubitą śmietaną,  pozostawiając 1/3 masy w misce od miksera. Dodałam do niej maliny i  wszystko razem zmiksowałam. 
Obie masy: jogurtowo-śmietanową i tę z  dodatkiem malin nakładałam na przemian do pucharków. Prłzed podaniem  udekorowałam pozostawionymi w całości malinami i posypałam migdałami.
Najlepiej jest podać deser po schłodzeniu.

 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz