Potrzebujesz:
* 500g - 1kg filetu z piersi indyka (najlepiej w całości)
* śliwki suszone
* przyprawy: tymianek, majeranek, kolorowy pieprz (może być gotowa mieszanka ziołowa do mięs) lub inne wedle gustu np. czosnek lub sól czosnkowa
* odrobina oliwy z oliwek lub 50ml wody
* rękaw do pieczenia
Następnie możemy natrzeć delikatnie oliwą lub wlać do rękawa wodę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220st. Piekłam w tej temperaturze przez 30m., następnie zmniejszyłam temperaturę do 200st i po upływie 5m. otworzyłam rękaw i pozostawiłam na kolejne 5m. Mięso było miękkie i soczyste. Pozostały w worku sos własny można wykorzystać do obiadu, ja akurat się tego pozbywam.
Upieczone mięso kroimy w grube plastry - ja podałam z kaszą gryczaną i sosem pieczeniowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz