Przepis, który zamieszczam poniżej, pochodzi z mojego dość bogatego zbioru wycinek gazetowych, a w internecie umieszczał go już Daniel.
* 170 g ciasteczek migdałowych
* 100 g masła
* 7 płatków żelatyny
* 1 puszka moreli
* 500 g sera ricotta
* 700 g kg twarożku wiejskiego
* 80 g cukru
* 1 torebka cukru waniliowego
* 125 g śmietany kremówki
Pokrusz ciasteczka. Maslo rozpuść i odstaw, aby nieco ostygło. Dodaj pokruszone ciasteczka i wymieszaj. Wyłóż powstałą masę na blachę wyrównaj i odstaw do lodówki.
Namocz żelatynę. Morele osącz, pozostawiając 150ml soku. Wymieszaj sery, cukier, połowę cukru waniliowego i sok z moreli. Żelatynę odciśnij i połącz z masą serową. Rozsmaruj na spodzie ciastek i ułóż połówki moreli na wierzchu. Włóż na godzinę do lodówki. śmietanę ubij z drugą połową cukru waniliowego. Wyciśnij na ciasto dekoracyjne gniazdka.
Ja trochę zmodyfikowałam przepis, gdyż nie mogłam akurat dostać sera ricotta, więc zaryzykowałam i zastąpiłam go serkiem mascarpone. Zrobiłam tak, gdyż też mam przepis na podobne ciasta z jego użyciem. Smak był wyborny, więc nie popełniłam chyba wielkiego grzechu
Natomiast nie wykonałam tych ozdobnych gniazdek, gdyż ciasto robiłam w czasie świąt u rodziców, nie miałam ze sobą "sprzętu" do ozdabiania. Oto co mi wyszło:
Bardzo pyszny deser. Drugiega dnia nie doczekał. Wszystkim smakował.
OdpowiedzUsuńPolecam!