Tak kibicowaliśmy Polskiej drużynie podczas Euro.Niestety, nie powiodło im się podczas turnieju, ale przynajmniej deser smakował wybornie......
Przepis na podstawie propozycji M. Stawickiej - 3-4 porcje:
250 g truskawek
1-2 banany
galaretka truskawkowa (może być też wiśniowa lub malinowa)
opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (może być też naturalny i light) - do 175 gram
100 ml zimnego mleka
1-2 łyżki wiórków kokosowych
opakowanie śnieżki
Truskawki
 myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy. Kroimy w plastry lub mniejsze 
kawałki. Wypełniamy nimi 1/3 pucharków lub wysokich szklanek.
Galaretkę
 rozpuszczamy w 250 ml wrzątku - można użyć połowy proszku z opakowania 
jeśli nie chcemy zbyt słodkiej. Po ostudzeniu, wlewamy ją do połowy 
naczynia z truskawkami. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Krem:
Do
 wysokiego naczynia wlewamy mleko i dodajemy serek. Wsypujemy śnieżkę i 
miksujemy, aż powstanie puszysty krem. Dodajemy wiórki kokosowe i 
mieszamy. 
Banana obieramy i kroimy na plasterki. Do szklanek wkładamy łyżkę kremu, następnie kilka plasterków banana i przykrywamy kremem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz