Podstawowy przepis na ciasto wg
Babci Halinki:
SKŁADNIKI:
20 dag mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka smalcu (polecam masło)
1/4 l wody
Lub:
20 dag mąki pszennej
1 łyżka smalcu (również używam masła)
1 łyżeczka soli
1/4 l wody
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę połączyć z solą i smalcem.
Dokładnie wyrobić ciasto, stopniowo dolewając wodę (do uzyskania konsystencji
ciasta makaronowego). Cienko wywałkować i smażyć na patelni o grubym dnie bez
używania tłuszczu, do momentu zbrązowienia placków (ok 30 sekund).
Nie podaję dokładnych proporcji, bo zawsze przygotowuję farsz “na oko”, a też wiele zależy od tego ile placków przewidujemy do schrupania. Często eksperymentuję ze składnikami farszu, tym razem podaję dwie propozycje.
TORTILLE Z KURCZAKIEM I
SZPINAKIEM
Składniki:
kilka
placków do tortilli wykonane wg powyższego przepisu lub gotowe (mogą być
smakowe np. czosnkowe)
½ lub 1
filet z kurczaka pokrojony w kostkę
szpinak
pomidory
z puszki
łyżka
masła
Mięso, po
umyciu i odcięciu tłustszych części, kroję na małe kawałki. Czasem obgotowuję w
bulionie, a często też zapiekam w piekarniku – 20 minut w 180 st.C. Najlepiej
rozłożyć na papierze do pieczenia – mięso nie przyklei się, a my nie
potrzebujemy ani kropli oliwy.
Szpinak,
po oderwaniu twardych łodyżek i umyciu, poddusiłam na masełku.
Pomidory
z puszki rozgniotłam w miseczce, a następnie podgrzewałam wraz z sosem w
rondelku. Zawsze doprawiam ziołami prowansalskimi. Jeśli to konieczne, można
zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.
Następnie
placki podgrzewam chwilę w kuchence mikrofalowej, nakładam nie za dużo farszu i
zawijam. Smacznego!
POMIDOROWE TORTILLE
Składniki:
gotowe
pomidorowe placki tortilla
½ lub 1
filet z kurczaka
dowolne
warzywa (mogą być z mrożonki)
pesto z
suszonych pomidorów (ze słoika)
Tym razem
przygotowałam nuggetsy: mięso pokroiłam na małe kawałki i obtoczyłam w jajku i
panierowałam w bułce tartej. Zamiast bułki tartej można użyć płatków
kukurydzianych.
Wcześniej
dobrze jest posypać jakąś przyprawą do mięs – ja często korzystam z mieszanki
ziół, w której skład wchodzą m. in.: tymianek, rozmaryn, ziarna gorczycy,
żurawina, czarny i zielony pieprz (brzmi smakowicie, nieprawdaż?).
Rozkładam
nuggetsy na papierze do pieczenia i piekę w temperaturze 190-200 st C przez ok.
20 minut.
W tym
czasie mieszankę warzyw gotujemy na parze w parowarze lub specjalnym garnku nad
osolonym wrzątkiem lub bulionem. Wystarczy również dziurkowana nakładka
nałożona na nasz garnek. O gotowaniu na parze napiszę więcej w osobnym temacie.
Po
ugotowaniu można warzywa jeszcze delikatnie posolić, ale tylko wtedy jeśli
absolutnie nie potrafimy sobie tego odmówić.. ;)
Jeśli
nuggetsy są dość duże, można je przekroić na pół. Placki podgrzewamy, nastepnie
smarujemy pesto, nakładamy nuggetsy, zwijamy i… delektujemy się.
Ostatnio
podałam tortille na obiad wraz z upieczonymi ziemniaczanymi kuleczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz