Powered By Blogger

21.06.2012

Pomidorowe tortille


Podstawowy przepis na ciasto wg Babci Halinki:

SKŁADNIKI:
    20 dag mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka smalcu (polecam masło)
    1/4 l wody

    Lub:
    20 dag mąki pszennej
    1 łyżka smalcu (również używam masła)
    1 łyżeczka soli
    1/4 l wody

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę połączyć z solą i smalcem. Dokładnie wyrobić ciasto, stopniowo dolewając wodę (do uzyskania konsystencji ciasta makaronowego). Cienko wywałkować i smażyć na patelni o grubym dnie bez używania tłuszczu, do momentu zbrązowienia placków (ok 30 sekund).

Nie podaję dokładnych proporcji, bo zawsze przygotowuję farsz “na oko”, a też wiele zależy od tego ile placków przewidujemy do schrupania. Często eksperymentuję ze składnikami farszu, tym razem podaję dwie propozycje.


TORTILLE Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM


Składniki:
kilka placków do tortilli wykonane wg powyższego przepisu lub gotowe (mogą być smakowe np. czosnkowe)
½ lub 1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę
szpinak
pomidory z puszki
łyżka masła

Mięso, po umyciu i odcięciu tłustszych części, kroję na małe kawałki. Czasem obgotowuję w bulionie, a często też zapiekam w piekarniku – 20 minut w 180 st.C. Najlepiej rozłożyć na papierze do pieczenia – mięso nie przyklei się, a my nie potrzebujemy ani kropli oliwy.
Szpinak, po oderwaniu twardych łodyżek i umyciu, poddusiłam na masełku.
Pomidory z puszki rozgniotłam w miseczce, a następnie podgrzewałam wraz z sosem w rondelku. Zawsze doprawiam ziołami prowansalskimi. Jeśli to konieczne, można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.

Następnie placki podgrzewam chwilę w kuchence mikrofalowej, nakładam nie za dużo farszu i zawijam. Smacznego!


 POMIDOROWE TORTILLE


Składniki:
gotowe pomidorowe placki tortilla
½ lub 1 filet z kurczaka
dowolne warzywa (mogą być z mrożonki)
pesto z suszonych pomidorów (ze słoika)

Tym razem przygotowałam nuggetsy: mięso pokroiłam na małe kawałki i obtoczyłam w jajku i panierowałam w bułce tartej. Zamiast bułki tartej można użyć płatków kukurydzianych.

Wcześniej dobrze jest posypać jakąś przyprawą do mięs – ja często korzystam z mieszanki ziół, w której skład wchodzą m. in.: tymianek, rozmaryn, ziarna gorczycy, żurawina, czarny i zielony pieprz (brzmi smakowicie, nieprawdaż?).
Rozkładam nuggetsy na papierze do pieczenia i piekę w temperaturze 190-200 st C przez ok. 20 minut.

W tym czasie mieszankę warzyw gotujemy na parze w parowarze lub specjalnym garnku nad osolonym wrzątkiem lub bulionem. Wystarczy również dziurkowana nakładka nałożona na nasz garnek. O gotowaniu na parze napiszę więcej w osobnym temacie.
Po ugotowaniu można warzywa jeszcze delikatnie posolić, ale tylko wtedy jeśli absolutnie nie potrafimy sobie tego odmówić.. ;)

Jeśli nuggetsy są dość duże, można je przekroić na pół. Placki podgrzewamy, nastepnie smarujemy pesto, nakładamy nuggetsy, zwijamy i… delektujemy się.

Ostatnio podałam tortille na obiad wraz z upieczonymi ziemniaczanymi kuleczkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz