Gdy mamy niespodziewanych gości, ta szybka w przygotowaniu i syta
przekąska na pewno im zasmakuje. Zainspirował mnie przepis M.
Ziętkowskiej, który lekko zmodyfikowałam.
4 kajzerki
2 duże pomidory lub pomidory w puszce
4 jajka
3-4 łyżki mleka
trochę masła i oliwy
sól i pieprz
bazylia i tymianek
Z
bułek należy odkroić wierzchy. Wyjmujemy z nich miąższ, który
przekładamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Wydrążone bułki smarujemy od
wewnątrz i od zewnątrz masłem.
Pomidory rozdrabniamy i wraz z sosem przelewamy do rondelka. Podgrzewamy
na małym ogniu, dodajemy namoczony miąższ z bułek i dusimy, aż
powstanie gęsta masa. Doprawiamy przyprawami.
Masą pomidorową nadziewamy bułki, a następnie w tym nadzieniu robimy dołek, w który wbijamy jajko. Można posypać też ziołami.
Bułki wstawiamy na 10-15minut do nagrzanego piekarnika na 190-200st. Białko powinno się ściąć, a bułki zrumienić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz