Wielkimi krokami zbliża się radosne święto naszych milusińskich, czyli Dzień Dziecka.
Z tej okazji warto postarać się przygotować coś, co nie tylko będzie im
smakować, ale również swoim zabawnym wyglądem wywoła uśmiech na twarzach
dzieci. Świetnie nadają się do tego:
Jagodowe/Malinowe muffinki-biedronki
Przepis
na muffinki jagodowe zaczerpnęłam od Doroty Świątkowskie(dorotus76). W
tytule są dwa rodzaje owoców – w oryginale podane były jagody, a można z
powodzeniem użyć również malin.
“Składniki na 8 muffinek:
300 g mąki
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
80 g miałkiego brązowego cukru
150 g świeżych lub mrożonych jagód/malin
1 roztrzepane jajko
180 ml maślanki
125 ml oleju
*(zamiast 300 g mąki zwykłej i sody i proszku można użyć 300 g self-raising flour)
W
jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, sodę, proszek, cukier. W
drugim mokre: jajko, maślankę, olej. Połaczyć zawartość obu naczyń,
wmieszać jagody. Wymieszać szybko i niedokładnie, tylko do połączenia
się składników (powstałe ciasto było dość gęste jak na muffiny, dolałam
więc 3 - 4 łyżki maślanki).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Porozdzielać ciasto.
Piec
około 25 - 30 minut w temperaturze 190ºC (ważne: do suchego patyczka).
Po upieczeniu przez 5 minut nie wyciągać z formy, potem studzić na
kratce”.
Ja piekłam w temperaturze 175-180 st (myślę, że dużo
zależy od piekarnika, zawsze dostosujemy czas pieczenia po pierwszej
próbie do swojego sprzętu kuchennego )
Biedronki muffinki
Pomysłów
na zrobienie biedronek z muffinek jest wiele zarówno w gazetach, jak i
internecie. Godnym polecenia sposobem jest propozycja Tele Tygodnia na
zrobienie skrzydełek:
“Po upieczeniu muffinek i ostudzeniu, utnij
górne części, z których wytnij skrzydełka. Sporządź lukier: cukier puder
(ok. 70 g na 8 porcji) utrzyj z łyżką soku cytrynowego. Odłóż łyżkę
białego lukru do udekorowania biedronki, a resztę zabarw na czerwono
barwnikiem spożywczym. Posmaruj skrzydełka czerwonym lukrem i przyklej
kolorowe wiórki”.
Ja ozdobiłam skrzydełka czekoladowymi wiórkami,
natomiast buzię - oczy z groszków z białej czekolady, a uśmiech z
kawałka startego sera żółtego. Dobrze jest też użyć czekoladowych rurek
jako czułek i wbić je za głową biedronki w śmietanę.
Dla ułatwienia,
by skrzydełka się nie przewracały, dobrze jest posmarować spód każdego
muffinka ubitą śmietaną kremówką i wcisnąć je w tę masę. Można też
ułożyć skrzydełka płasko na muffinkach. W każdym razie jak postoją w
lodówce, to nie powinny mieć problemu z “trzymaniem pionu”.
Można
również do sporządzenia skrzydełek użyć masy marcepanowej (już gotowej
lub sporządzonej samodzielnie). Formujemy kształt skrzydełek i również
barwimy spożywczym barwnikiem.
Przepis na masę marcepanową (wg babuni-blog.49)
“250 g słodkich migdałów wrzucamy na kilka minut do wrzątku, osączamy, obieramy i mielimy. Z pół szklanki wody, pół łyżki octu i szklanki cukru gotujemy gęsty syrop. Dobry ciągnie się jak nitka. Przestudzony syrop ucieramy, aż zgęstnieje. Dodajemy mielone migdały i ucieramy tak długo, aż powstanie gładka masa. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę soku z cytryny lub wody. Gotową masę rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej”.
Radosnego Dnia Dziecka!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz