Ostatnio zainspirował mnie pewien przepis, który zaadaptowałam w ten sposób:
Elicoidali z ricottą i sosem warzywno-mięsnym
makaraon elicoidali (prążkowane rurki) - 200g
kiełbasa
pieczarki 200g
ricotta 150g
puszka pomidorów
przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, pieprz
tarty ser żółty
Makaron gotowałam al dente i w tym samym czasie pokroiłam kiełbasę w dość drobną kostkę, a pieczarki w półplasterki (można drobniej). Na maśle delikatnie przesmażyłam kiełbasę, po czym dodałam pieczarki i zmniejszając ogień - dusiłam razem pod przykrywką. Następnie dodałam rozgniecione pomidory wraz z zalewą.
Gdy sos stracił zapach surowizny i trochę się zredukował, dodałam ricottę, po czym doprawiłam bazylią.
Pod koniec duszenia dodałam zioła prowansalskie oraz trochę pieprzu.
Następnie połączyłam z ugotowanym i przecedzonym makaronem, który trzymałam w przykrytej misce.
Można też dodać ser żółty, który się delikatnie rozpuści. Na zdjęciu danie bez dodanego jeszcze sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz