19.02.2013

Tortille z kurczakiem i szpinakiem


Podstawowy przepis na ciasto wg Babci Halinki:

SKŁADNIKI:
    20 dag mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka smalcu (ja zamiast smalcu używam masła)
    1/4 l wody

    Lub:
    20 dag mąki pszennej
    1 łyżka smalcu
    1 łyżeczka soli
    1/4 l wody

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę połączyć z solą i smalcem. Dokładnie wyrobić ciasto, stopniowo dolewając wodę (do uzyskania konsystencji ciasta makaronowego). Cienko wywałkować i smażyć na patelni o grubym dnie bez używania tłuszczu, do momentu zbrązowienia placków (ok 30 sekund).


Tortille z kurczakiem i szpinakiem

Nie podaję dokładnych proporcji, bo zawsze przygotowuję farsz “na oko”, a też wiele zależy od tego ile placków przewidujemy do schrupania.

Składniki:

kilka placków do tortilli wykonane wg powyższego przepisu lub gotowe (mogą być smakowe np. czosnkowe)
½ lub 1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę
szpinak
pomidory z puszki
łyżka masła


 Mięso, po umyciu i odcięciu tłustszych części, kroję na małe kawałki. Czasem obgotowuję w bulionie, a często też zapiekam w piekarniku – 20 minut w 180 st.C. Najlepiej rozłożyć na papierze do pieczenia – mięso nie przyklei się, a my nie potrzebujemy ani kropli oliwy.

Szpinak, po oderwaniu twardych łodyżek i umyciu, poddusiłam na masełku.
Pomidory z puszki rozgniotłam w miseczce, a następnie podgrzewałam wraz z sosem w rondelku. Zawsze doprawiam ziołami prowansalskimi. Jeśli to konieczne, można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.

Następnie placki podgrzewam chwilę w kuchence mikrofalowej, nakładam nie za dużo farszu i zawijam. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz