Powered By Blogger

1.02.2013

Penne zapiekane z creme fraiche


Potrzebujesz:

* makaron penne (rurki) - ja użyłam z mąki pełnego przeniału (ciemny makaron)
* 25dag pieczarek
* dwie łyżki masła (plus masełko do wysmarowania naczynia żaroodpornego) i łyżka mąki
* 250ml mleka (można użyć także 100ml śmietany 17%)
* tarty ser żółty
* plasterki szynki
* creme fraiche (francuska, lekko ukwaszona śmietana 35%) lub zamiennie polska śmietana 35%
* przyprawy: oregano oraz szczypta przyprawy uniwersalnej

Makaron gotowałam w osolonym wrzątku. W rondelku zrobiłam zasmażkę z łyżki masła i mąki, a następnie dolałam mleko i śmietanę i dokładnie wymieszałam tak, by nie było grudek.

Pieczarki pokroiłam w plasterki (można też w ćwiartki) i udusiłam na masełku, a potem dodałam do sosu "śmietanowego", który doprawiam z użyciem wymienionych wyżej przypraw.

Makaron, po uprzednim odsączeniu, przełożyłam do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Następnie należy do niego dolać sos i wymieszać.

Plasterki szynki wypełniłam creme fraiche i zwijałam w ruloniki, które należy ułożyć na wierzchu zapiekanki i dopiero wtedy posypać startym serem. Zapiekam w temp. 180st. przez 20m.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz