10.02.2013

Pancake Tuesday

Ostatni dzień karnawału, tj. wtorek przed Środą Popielcową (ang. Ash Wednesday) znany jest w Wielkiej Brytanii jako Shrove Tuesday, czyli „tłusty wtorek” będący odpowiednikiem naszego tłustego czwartku. Nazwa Shrove Tuesday wiąże się ze zwyczajem wzywania wiernych do oczyszczenia się z grzechów i przygotowania na nadchodzący Wielki Post.


Popularnie dzień ten nazywany jest Pancake Day, ponieważ zwyczajowo należy wtedy zajadać się pysznymi naleśnikami. Naleśniki, podobnie jak nasze pączki i faworki, symbolizują dostatek i urodzaj, gdyż przyrządzone są ze składników, których nie wolno nadużywać w czasie postu.

Tradycyjny angielski naleśnik jest nieco grubszy niż francuski crepe, serwuje się go natychmiast po usmażeniu, a jego typowe nadzienie stanowi gulasz mięsny. Obecnie bardzo popularne są też naleśniki jedzone na słodko, posypane cukrem pudrem i polane sokiem z cytryny.

Irlandzkie naleśniki są dość pulchne. Mogą być większe, albo całkiem malutkie. Je się je na słodko, polane gęstym syropem truskawkowym albo z czarnej porzeczki, z dżemem albo po prostu z cukrem i sokiem cytrynowym. Również popularny jest jako dodatek syrop klonowy.

Zdjęcie: Total Beverage

Crempog Las (Welsh Omelette) - naleśniki walijskie

25 dag mąki, sól, szczypta gałki muszkatołowej, 3-4 łyżki mleka lub maślanki, 2 jajka, 1 łyżeczka posiekanej natki, masło do smarowania i smażenia

Przesiewamy do miski mąkę, szczyptę soli i gałkę. Dodajemy żółtka, ucieramy, powoli wlewając mleko. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy sztywną pianę z białek i natkę, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Smażymy na maśle - albo jeden duży omlet, albo mniejsze racuszki. Jeśli usmażyliśmy duży omlet, gorący smarujemy masłem i kroimy jak tort. Jeśli wolimy małe - smarujemy masłem usmażone placuszki i układamy jeden na drugim. Podajemy od razu. Walijczycy czasami przyrządzają też naleśniki w inny sposób: wcierają masło w mąkę wymieszaną z sodą, dodają jajko i maślankę, nieco cukru i kilka kropli octu.

Naleśniki po angielsku/irlandzku źródło:Porady do domu

szklanka mąki pszennej,
szklanka mleka,
2 łyżki cukru,
1 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 jajka,
50 g stopionego masła,
2 łyżki oliwy

Najpierw do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, cukier, następnie mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ważne jest to, aby mąkę przesiać przez sitko, gdyż wtedy lepiej się ona napowietrzy, a placki będą pulchniejsze. Kolejnym składnikiem jest olej i na końcu masło.

Wszystko należy utrzeć na jednolitą, gładką masę. Można to zrobić za pomocą miksera lub trzepaczki. Patelnię należy tylko bardzo delikatnie nawilżyć oliwą. Najlepiej na wacik nalać troszkę oliwy i rozsmarować nim patelnię. Na tak przygotowaną patelnie, za pomocą drewnianej łyżki kładziemy małe okrągłe placki.

Należy je smażyć około 2-3 minut po jednej stronie, ponieważ są one grube i muszą dobrze usmażyć się w środku, by ciasto nie było surowe. Smażymy do uzyskania lekko brązowego koloru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz