08.12.2012

Kurczak z pieczarkami w cieście francuskim


Nie podaję dokładnych ilości składników - zależy ile ciasta zamierzamy zużyć.


Potrzebne są:

gotowy płat ciasta francuskiego (lub dwa)
filet z kurczaka
pieczarki
mieszanka ziołowa/przyprawa do mięsa
jajko
tarty ser żółty



Ciasto w rulonie wyjmujemy z lodówki przynajmniej na kwadrans przed użyciem. Jest już rozwałkowane, więc wystarczy wyciąć z niego prostokąty - ilość zależna od przewidzianych porcji.

 Pierś z kurczaka opłukujemy, wycieramy i pozbawiamy tłustych kawałków. Kroimy na cienkie paski. Pieczarki po oczyszczeniu drobno kroimy.

Nakładamy na kilka płatów ciasta kawałki kurczaka, posypujemy ją mieszanką ziołową do mięs lub dowolną przyprawą do mięsa. Ja używam często mieszanki, która składa się m. in. z ziół prowansalskich, tymianku, kolorowego pieprzu i żurawiny.










Na mięsie rozkładamy pieczarki, a następnie wszystko posypujemy żółtym serem. Na koniec przykrywamy poszczególne płaty, pozostałymi i sklejamy ich brzegi niczym ravioli. Dobrze jest również ich wierzchy ponacinać i posmarować rozmąconym jajkiem.

Pieczemy w temp. 190 st przez 20-25 m.

2 komentarze:

  1. Aniu, chyba wypróbuję Twój przepis jako niedzielny obiad;)dzięki za inspirację! Asia G.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że spodobała Ci się ta propozycja i życzę smacznego :):)

    OdpowiedzUsuń