25.04.2014

Tagiatelle/Penne z brokułem

Jako że obecnie jestem niezwykle zajętą mamą, poszukuję szybkich w wykonaniu, a jednocześnie zdrowych posiłków. Zainspirowana paroma pomysłami, wykombinowałam taki oto szybki do przyrządzenia, a jednocześnie pełnowartościowy posiłek:

Potrzebujemy dla 2 osób:

250g makaronu tagiatelle (wstążki) lub penne (rurki)
1 średni brokułem
1/4 kostki masła
garśc startego parmezanu

Makaron ugotowałam w osolonym wrzątku. Po odcedzeniu, nie przelewałam zimną wodą, tylko przełożyłam do miski, którą szczelnie przykryłam pokrywką.

 Brokuł po przepłukaniu wodą i podzieleniu na różyczki, ugotowałam w osolonej wodzie. Aby zaoszczędzic czas można włożyc go już do wrzącej wody, wcześniej zagotowanej w czajniku.

Makaron ugotowałam w osolonym wrzątku. Po odcedzeniu, nie przelewałam zimną wodą, tylko przełożyłam do miski, którą szczelnie przykryłam pokrywką.

 Podobnie zrobiłam z brokułem - pozostawiłam na przykrytym pokrywką durszlaku.W rondelku rozgrzałam masło, a gdy się rozpuściło, zestawiłam garnek z ognia. Natychmiast dodałam różyczki brokuła, po czym rozgniotłam je drewnianą łyżką i wymieszałam z rozpuszczonym masłem, aby równomiernie je pokryło.

Masę maślano-brokułową dodałam do makaronu i dokładnie wymieszałam. Po wyłożeniu na talerze, każdą porcję posypałam odrobiną parmezanu.

5 komentarzy:

  1. Dziś zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, też bardzo lubię to danie :)

      Usuń
  2. Świetny blog!

    Zapraszam do mnie :)
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja często dodaje do tego także podsmażoną szyneczkę :)

    OdpowiedzUsuń